2008. november 30., vasárnap

kódexmásoló

  • Ma első zenekari próbálkozás a Karácsonyi koncertre. Kilenckor már ott voltam, jött a művház portás kisasszonya is, nem volt akadálya a zenetermet kinyitni és berendezni. Mire végeztem, megérkezett a zenekar elnök-titkár-vezérigazgató-mindenes-szolgálatvezető-menedzser-logisztikusa is, s nagy vigyorogva megemlíti hogy nem leszünk csak páran. Leesett ugye a hó, s aki messzebbről jön(ne), az lehet hogy el sem indul otthonról az útviszonyok miatt. Persze, érthető is ez. Viszont a héten új hangszerelést csináltam, mert már nem annyian vagyunk mint tavaly, s ha már... akkor "átpakolom" a rendszert. A változatosság gyönyörködtet(?). Szólampróba jelleget öltött a mai próba, egy kivételével az összes szárnykürtöt, trombitát, basszustrombitát fújó ember ott volt. Laci bácsi is jött a tenorsax-al, + egy klarinét, és három ütős. S egy harsonás, ami különösen azért volt jó mert megkértem hogy a mai próbán fújjon már basszus szólamot, hadd hallják a többiek is hogy van "alja" a nótáknak. A "Halld az angyalok hírnöke énekét" és az "Ó Te boldog..." ami meg is kapta az Ó, te drága Klementina címet. Megtartjuk. Már csak a negyven felettiek kedvéért is :) A mostanság divatos rajzfilmeken nevelkedetteknek halovány gőzük sincs a címről, de nem baj. Mint ahogy szóba került a próba után Zsofinyecz Mihály neve is, Laci bácsi (77éves) rögtön felhomályosította a furcsán nézőket hogy ő volt (nem Laci bá') a nehézipari miniszter az 1949-ben. Mindösszesen jó hangulatú próba volt, a célját elérte. Jövő vasárnap remélem többen leszünk, s akkor már újabb két nótába is beleszagolunk. Az a kettő pedig az lesz, amit a városi vegyeskórussal fogunk előadni a koncerten. Csak még nem vagyok készen a hangszereléssel. Már csak azért sem, mert holnap lesz egy megbeszélés a kórus vezetőjével, pár kérdésem azért lesz hozzá a közös produkcióval kapcsolatban. Nem akarják csak az egyiket. Megpróbálom meggyőzni, hogy kell bezony az a másik is. Igaz hogy vegyeskórus, de ha megtámogatjuk a zenekarral s ők egy szólamban énekelnek, a közönségnek fel sem fog tűnni. S ez nem az elfogult helyi közönség lenézése. Szoktam emlegetni hogy elfogult közönségnek nem nehéz játszani, uram bocsá' a kedvére tenni. S lehet elfogulatlan az a közönség, akit szinte minden szereplő ismer s fordítva? Valamelyik családtagja, esetleg több is a színpadon van. Nem is folytatom. A tőlünk telhető legjobbra kell törekedni most is, s ez munkával jár. Nem is akarunk munka nélkül tapsot kapni. Nem vagyunk mi "sztárok" - a szó elcsépelt értelmében. Tesszük a dolgunkat, időnként jól is, ez az egész. Hogy kicsit magasabbra tettem a mércét, azzal pedig hadd bajlódjak én. :)
  • A héten remek nem műanyag(düm-düm) muzsikák fülelése. Tegnap a Met-ből Berlioz: Faust elkárhozása című operaközvetítés. Csak egy hangyányi hiba a közvetítő rendszerben a második felvonásban, a többivel, többiben semmi gond. Végre hallhattam ezt is végig. Felkerül a nem létező listára. Ebben hallható a "Rákóczi-induló" amit a fújósok "nagyrákóczi"-nak is szoktak titulálni. Keil Ernő bácsinak köszönhetjük a fúvószenekari hangszerelést. Mahler bácsi másodikja volt még terítéken ezen a héten, most is az szól. Műszaki analfabétaságom ékes bizonyítéka ez a felvétel (is). Olyan mintha minimum 70 évvel ezelőtt készült volna a felvétel. Nem recseg, nem ugrik, csak van egy bizonyos alapzaj ami végigkíséri az egész felvételt. Pedig aránylag friss, 2006-ban volt ez a közvetítés. Karmester Maris Janssons -merem remélni hogy helyesen írtam le a nevét -, Berlini kórus, szólisták neveit nem tudom felsorolni, a Monte-Carloi zenekar működött közre. A szimfónia mellékneve: Feltámadás . 1895. december 13-án volt az ősbemutatója Berlinben. Zeneirodalmi perceknek vége.
  • Jövő hétre is akad tennivaló a Karácsonyi megmozdulással kapcsolatban, s Miklós napján tesóm ikreinek születésnapja is lesz. Az állólámpám "tiffany"-s üvegfestése is a végéhez közeledik, ma azzal is foglalkoztam. Herb330-nak felmondtam még tegnap éjszaka a szabadságát, koptatom eléggé. Szólamokat írok Izoldából. Jó munka. Ilyenkor gondolom azt hogy előző életemben kódexmásoló szerzetes lehettem.
  • Nagyon sajnálom hogy nem tudok elmenni kedvenc fúvószenekarom Adventi koncertjére. Foghatnám az elfoglaltságra is, de úgy nem igaz. Vagyis egyedül nem igaz. Van előzménye egy ilyen utazásnak, s utórezgése is, ami mindig megvisel. Nem érzem magam most még elég erősnek hogy megbírkózzam a feladattal. Az Adventi koncert ötödikén lesz a pécsi Bazilikában. A közreműködőknek kívánok egy kalappal, a közönségnek pedig jó szórakozást Wagnein: Magnificat-jához. Köszönöm a türelmet. 19:02

Nincsenek megjegyzések: